Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
04.04.2021 Jakub Kudláč

Ze dvou týdnů (zatím) půlroční stopka. Snažíme se mírnit demotivaci, říká mentální koučka

Do nové sezóny, která však neměla dlouhého trvání, vstoupili zlínští sledge hokejisté také s posilou do realizačního týmu: hypno-mentální koučkou Hanou Fuskovou. Její práce původně zaměřená na výkon hráčů se však nyní razantně změnila - hlavní je motivovat sledge hokejisty do další práce, která má však svůj výsledek v nedohlednu.

Od října klub neměl možnost společně ani jednou trénovat, ligová soutěž už dávno vzala za své (opět). Z původního dvoutýdenního omezení se stal zatím půlrok, a tak vyhlídky na normální fungování jsou nejen pro hráče LAPP Zlín v tunelu, na konci kterého zatím není vidět žádné světlo. Reálně se dá počítat i vzhledem k letním měsícům s návratem na led až v srpnu. Bezmála po roce!

"Sportovci jsou teď ve fakt blbé situaci. Nejen naši kluci, ale obecně ti, kterým současná situaci narušila jejich běžné fungování," říká úvodem Fusková na situaci, kdy sportovní svět se krom toho profesionálního nyní již na několik měsíců naprosto zastavil. "Hodně lidí je kvůli covidu v úzkosti, včetně sportovců. Ale jde o to, aby si udrželi motivaci se vrátit do toho, co dělali a co je bavilo. Pokud duševně sportovec zůstane s tímto napětím, tělo udržuje svalovou hmotu v aktivní harmonii, což mu umožňuje vrátit se do plné kapacity během několika týdnů. Bez motivace se mění cíl, už není cílem třeba vyhrát ligu, nepracujete na sobě tolik, neboť si určíte jiný cíl, nižší, který se teď stává hlavním. Ovšem pokud hráč už před touto situací uvažoval o konci kariéry, toto může být pro něj konečná," přiznává.

"Každý sportovec ví, že vyjít ze cviku jde velmi rychle. A návrat je pomalý. Někdy se sice sportovci dostanou do pauzy kvůli zranění, to je ale zcela něco odlišného. Hlavním cílem všech, včetně mne, je teď motivovat hráče, aby věřili v dobrý konec. Ale není to o práci jednotlivce, individuální příprava je velmi náročná. Musí to být kolektivní snaha. Společné hecování a víra v to, že se zase vrátíme na led a ukážeme, že to v nás pořád je," nabízí optimistický pohled na věc zkušená mentální koučka, která napříč Evropou spolupracuje s golfisty, fotbalisty a dalšími sportovci.

Nyní pracuje i se zlínskými sledge hokejisty, což je naprosto nová zkušenost. "Sportovec jako sportovec, rozdíl je jen v něčem. Kluci s handicapem mají občas fantomovy bolesti, takže pracujeme na nich. Poté někteří začátečníci neví, jak pracovat třeba se zády, tudíž je potřeba se pobavit o dýchání a sebeuvědomění si bolesti, abychom ji odstranili. Obecně je ale v hypnokoučingu stejné to, že pracujete na vylepšení techniky, člověk zjistí, odkud bere energii, vyváží se a je schopný podat mnohem vyšší výkon. Pro konkurenční sektor nestačí stimulovat sportovce, cíle je dosaženo prostřednictvím psychické rovnováhy, touhy po výsledcích a růstu jednotlivce, což se odráží i na hře celého týmu. Pokud tyto aspekty chybí, tým nebude harmonický a nedosáhne svého cíle," říká Fusková a přibližuje detaily terapie:

"Má práce je spojit hypnózu s mentálním koučingem, protože jen tak mohu identifikovat cíl a najít nejlepší strategii k jeho dosažení. Díky ní mohou lidé překonávat své limity, obavy a strachy jak ve sportu, tak v normálním životě. Sportovci často zachází do extrémních situací, ve kterých musí jednat okamžitě, intuitivně. Častý problém sportovců v těchto situacích je jednoduchý: strach z omylu, kdy volíte alibistické řešení, hru na jistotu. Díky hypnóze člověk pochopí, kde je problém, sám si najde jeho příčinu a řešení," popisuje základ práce s myslí Hana Fusková, kdy připojuje i konkrétní příklady.

"Buď jsou to čistě sportovního typu, že jste běžec a chybí vám setina k úspěchu. V hypnóze se dostanete do dané situace a tu setinu najdete. Druhý příklad můžeme vzít z hokeje; hráči přijde špatná nahrávka a vy si svou nepřesnou střelu tím omluvíte. Chyba. Sportovec nesmí hledat výmluvy, protože trenér potřebuje hráče, kteří vyřeší i složité situace, ne ty, kteří zametou puk do prázdné branky. Třetí možností pak je třeba dlouhodobá situace, kdy vás například chce koupit vysněný zahraniční klub, ale vy řešíte problém, že máte nemocnou matku, která potřebuje vaši pomoc. Pokud odejdete a nebudete s tou situací úplně srovnaný, podepíše se to na výkonech. Zkrátka a jasně, cílem mentálního kouče je řešit problémy, nikoli je posouvat dál," zakončuje Hana Fusková.

Těžko říct, jestli aktuální situace je posouvání problému dál, či jeho řešení. Každopádně namísto původně avizovaného letního provozu v PSG aréně s ledem zde má vzniknout očkovací centrum. Takže: v létě naočkovat a v srpnu na led. Sportu zdar!