Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
22.01.2024 Redakce

PARAHOCKEY.CZ : ​​Souhrn 13. a 14. kola

Žraloci urvali s Mustangy výhru základní části České parahokejové ligy

Až předposlední lednový víkend definitivně rozhodl o složení čtveřic do play-off. První tři místa obsadili Sharks, Havířov a Mustangové, o to čtvrté společně zabojovali Flamingos s Olomoucí. Hanákům nakonec i přes prohru na nájezdy stačil vydřený bod.

Podrobné reportáže ze zápasů:

Rozjetý Havířov nezastavoval ani proti Olomouci

Parahokejisté Havířova drží v sezoně skvělou formu a dokázali to i proti Kohoutům, s nimiž strhli vyrovnaný vývoj duelu na svou stranu díky třem zásahům v poslední části hry.

Lépe začal Havířov, který se dostal zásluhou Oly Oisetha do vedení, jenže Kohouti vzápětí srovnali krok. Vyrovnaný stav po gólu Miloše Večerka vydržel ale pouhých jedenáct vteřin, a pak se hosté díky trefě Auduna Bakkeho znovu vyšvihli do vedení.

Ve druhé části hry se bojovalo o každý centimetr ledu. Hanáci ustáli klíčové oslabení, hned poté pak sami udeřili, když se podruhé v duelu zapsal do listiny střelců přesný Miloš Večerek.

Za vyrovnaného stavu 2:2 nastupovaly oba týmy do závěrečného dějství, které definitivně rozhodlo o tom, kdo si odnese tři body. Havířov totiž zabral a začal úřadovat. Jiří Forgo poslal hosty do vedení, a pak se po vypršení vlastního trestu trefil Sandro Kalegaris. Definitivní tečku přidal čtyři sekundy před sirénou Audun Bakke.

Branky a nahrávky: 12. Večerek (Žižlavský, Jedlička), 27. Večerek (Jedlička, Žižlavský) – 7. Oiseth (Kuhli-Lauenstein), 13. Bakke (Oiseth), 39. Forgo (Mlčák), 44. Kalegaris (Kuhli-Lauenstein, Bakke), 45. Bakke

SOHO Olomoučtí Kohouti: L. Hulín — M. Kardoš, T. Kvoch, R. Jedlička — R. Mikuš, M. Večerek, D. Buriánek, T. Rozkopal, M. Žižlavský, M. Hlinka, M. Švrček, L. Praus

Parahokej Havířov z.s.: E. Lepáček (I. Loska) — A. Bakke, E. Fojtík, P. Kudrna — J. Forgo, T. Mlčák, M. Rábik, I. Kuhli-Lauenstein, L. Sobotková, M. Stiborský, S. Kalegaris, O. Oiseth

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Mustangové si zastříleli na Spartě

Mustangové měli pozici v top čtyřce už jasnou, ale i tak proti Spartě hráli o důležité body pro konečné umístění. Jejich vedení sice Pražané dokázali smazat, ale na definitivní nápor ve třetí části už neodpověděli.

Aktivněji do utkání vstoupili Mustangové, kteří se díky slepeným trefám Jana Rašky a Franka Rennhacka dostali do dvougólového vedení. Vzápětí sice snížil domácí Lukáš Kapko, ale ještě v 10. minutě zvýšil znovu na rozdíl dvou zásahů kanonýr Bernard Hering.

Začátek prostředního dějství zachytila Sparta naprosto skvěle a do 25. minuty srovnala krok. Podruhé se prosadil Lukáš Kapko, k němuž se ještě přidal spoluhráč Zdeněk Krupička. V poslední minutě se ale znovu připomněl Bernard Hering a obnovil pardubický náskok.

Poslední dějství definitivně rozhodlo, Mustangové totiž přidali tři zásahy, zatímco Sparta gólově mlčela. Nejprve dokonal Bernard Hering hattrick, následně zvyšoval Marek Michalec a jako poslední skóroval Pavel Kubeš. Východočeši si z hlavního města odváží za výhru 7:3 plný počet bodů.

Branky a nahrávky: 5. Kapko (Krupička), 21. Kapko (Raul, Ohar), 25. Krupička (Ohar, Frolík) – 3. Raška (Rennhack), 4. Rennhack (Hering), 10. Hering, 29. Hering (Rennhack), 39. Hering (Doležal), 41. Michalec (Hering), 43. Kubeš (Doležal)

HC Sparta Praha Sledge: M. Vápenka — J. Raul, J. Zapletal, J. Frolík, J. Krupička — A. Špringlová, Z. Krupička, L. Kapko, A. Ohar, T. Jirsa, M. Novotný, S. Bečvář

SHK Mustangové AUTO IN: P. Boček — P. Doležal, R. Pabst, P. Kubeš — K. Chudomský, M. Tereska, L. Kořínek, B. Hering, V. Buhr, M. Michalec, J. Raška, F. Rennhack

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Zlín přetlačil Flamingos po nájezdech

Napínavý duel strhávali hosté na svou stranu, jenže v závěru se díky dvěma slepeným gólům vrátil Zlín zpátky do hry. Nakonec dokonal otočku v nájezdech a radoval se ze zisku dvou bodů.

Úvodní perioda se nesla v duchu dobývání ostravské svatyně. Martin Kudela ale předváděl v brance místy až neskutečné zákroky a udržel nerozhodný stav až do přestávky. Řešil přitom několik přečíslení i samostatných úniků, ale zůstal nepřekonán.

I ve druhém dějství musel řešit Martin Kudela několik svízelných situací. Nejprve zastavil pokus Hábla, a pak vychytal i osamoceného Ondráka. Dal tak možnost Václavu Hečkovi, který upláchl naprosto osamocený na branku Zlína a ranou po ledě poslal Flamingos do nečekaného vedení.

Václav Hečko navíc zvyšoval na 2:0 pro Ostravany zkraje poslední periody, ale pak Zlín vstal z mrtvých. Unikající Zdeněk Hábl nejprve snížil, a pak ranou z otočky vyrovnal Tomáš Mach. Duel tak dospěl za nerozhodného stavu až do nájezdů, kde se jako rozhodující ukázal pokus Dávida Kormana z druhé série, kdy propálil Kudelu po ledě.

Branky a nahrávky: 42. Hábl, 43. Mach, rozh. náj. Korman – 25. Hečko, 31. Hečko (Bařák)

SHK LAPP Zlín: Matoušek (Pastucha) – Julina (A), Mach, Hábl – Stodůlka, Máca, Zdražil, Zicha, Joppa, Ondrák, Turic, Ligda (C), Panák, Zubek, Šafařík, Korman

Flamingos Ostrava: M. Kudela (Staněk) – V. Kudela, Handl, Puchein, Vrubel (A) – Palát, Smolka, Szturc, Gotthardt, Židlická, Bařák, Němec (A), Hečko (C)

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Sharks proti Budějovicím dominovali

Vedoucí tým celé ligy nezaváhal v duelu proti Jihočechům. Na čele tabulky přidaly Karlovy Vary takřka povinné tři body za jasnou výhru 3:0.

Sharks začali bleskově a hned ve druhé minutě se ujali zásluhou přesně dorážejícího Filipa Veselého vedení, které umocnili další dvojicí slepených tref. V rozmezí jedné minuty totiž zaznamenal Filip Veselý zásah číslo dvě a prosadil se také dorážející Lukáš Michalčín.

Ve 24. minutě dokonal Filip Veselý po svižném pasu Jiřího Bergera hattrick. Za necelých padesát vteřin navíc přidaly Karlovy Vary další zásah, tentokrát se radoval Patrik Sedláček. Budějovice se po většinu času jen bránily a odrážely obléhání domácích.

Filip Veselý byl nezastavitelný a v rozmezí šesti minut třetí části zaznamenal další tři zářezy. Nejprve se prosadil z mezikruží, následně našel volný prostor u tyčky, a pak zužitkoval i samostatný únik. Jako poslední dokázal využít nepřehledné situace u českobudějovické branky Jiří Berger, jenž zakončil stav utkání na 9:0 pro domácí.

Branky a nahrávky: 2. Veselý (Karafiát), 8. Michalčín (Sedláček, Jeřábek), 9. Veselý (Kovářík, Berger), 24. Veselý (Berger), 25. Sedláček (Zelinka, Wágner), 35. Veselý (Zelinka), 38. Veselý (Zelinka), 41. Veselý (Kovářík, Zelinka), 42. Berger (Zelinka, Karafiát)

SKV Sharks Karlovy Vary: Mach – Wágner, Zelinka (C), Haas – Michalčín, Berger, Jeřábek, Veselý (A), Kovářík, Sedláček, Karafiát (A)

Motor sledge České Budějovice: Sundt – Zajan (A), Běhounek (C), Záluský – Bussmann, Rumplík, Klima (A), Lacko, Laibacher, Zikmund, Lyngroth, Mühlhans

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Zisk bodu stačil Olomouci k jistotě play-off, Ostrava rozhodla zápas ve 14. sérii nájezdů

V závěrečném kole parahokejové ligy se olomoučtí kohouti doma střetli s Flamingos Ostrava. Misky vah v rámci postupu do play-off byli na straně Olomouce, která ale už ztrácela o tři branky. Díky druhé třetině a srovnání v té třetí dala razítko na účast ve Final four.

Utkání započalo tlakem Olomouce, která měla více ze hry. Hned po 16 vteřinách trefil jeden z domácích tyč a posléze si šance dále vytvářeli kohouti. I Ostrava měla dobrý výpad, Hečko ale v samostatném úniku přestřelil. I přes další tlak na Kudelu vedli jako první hosté. V čase 8:05 po najetí do pásma si k tyčce najel více David Palát a ranou do dolního rohu branky. O necelou minutu a třičtvrtě dostal puk zpoza branky do dobré palebné pozice David Palát a střelou po zemi zvýšil na 2:0. Ještě lépe bylo pro hosty v čase 11:36, kdy kapitán hostů Václav Hečko si najel do pásma a osamocen se procpal přes obranu kohoutů a ranou do levého rohu branky upravil na tříbrankový náskok pro Flamingos.

Ve druhé části začala Olomouc mazat ztrátu. Jako první se trefil Žižlavský, který si v čase 17:31 najel před Kudelu a ranou z první prostřelil Kudelu a jeho prostor pod břevnem branky. Za 71 vteřin Olomouc stáhla manko na rozdíl jediné branky. Slabší chvilku si vybral hostující gólman Kudela, až moc si vyjel z branky a jeho velkého zaváhání využívá domácí Miloš Večerek, jenž se trefil do odkryté klece. V čase 21:39 Flamingos zvýšili na 4:2, Václav Hečko se ocitl v samostatném úniku, několikrát prohodil puk a v zakončení se ranou do horního rohu branky nemýlil. Ještě do pauzy však domácí opět snížili, Miloš Večerek zaznamenal druhou branku, když až napodruhé z dorážky upravil stav na 3:4.

Ve třetí třetině padl jediný gól, ale rozhodující. Hrdinou kohoutů se stal Martin Žižlavský, od modré čáry poslal puk obloučkem až ke Kudelovy a ten byl na tento kotouč krátký. Když stav 4:4 přetrval až do konce základní hrací doby, bylo jasno: Olomouc postupuje do play-off, na Flamingos čekají boje o umístění. I tak se ale musely odehrát nájezdy, které se protáhly na 14. sérií. Olomoucký Hlinka ve druhé sérii proměnil jako první, hosté srovnali zásluhou Paláta v páté. Poté odolávali oba gólmani, inkasovali dále v 9. sérii. Za Olomouce se trefil Jedlička, za Ostravu Vladimír Kudela. Rozhodnutí přinesl až ve 14. sérii David Palát a bonusový bod míří na konto Ostravy.

Branky a nahrávky: 18. Žižlavský, 19. Večerek, 29. Večerek, 35. Žižlavský – 9. Palát, 10. Palát, 12. Hečko, 22. Hečko, rozh. náj. Palát

SOHO Olomoučtí Kohouti: Hulín – Jedlička (C), Kvoch, Kardoš – Švrček, Hlinka, Žižlavský, Rozkopal, Praus, Buriánek, Večerek (A), Mikuš (A)

Flamingos Ostrava: Kudela Martin (Staněk) – Kudela Vladimír, Handl, Puchein, Vrubel (A) – Palát, Smolka, Gotthardt, Židlická, Bařák, Němec (A), Hečko (C)

Autor reportáže: Petr Martínek

Havířov vybral Zlín, čtyřmi body se blýskl Bakku

V neděli 21. ledna se v CCM Aréně ve Zlíně v rámci 14. kola utkali Zlín a Havířov. Domácí sice šli rychle dovedení po trefě Turice, ale favoritovi dali náskok pře koncem první periody Fojtík a Oiseth. V té druhé pak nejprve oba celky trefovali jenom tyčky, ale pak přišlo navýšení náskoku pro hosty po brance Bakkeho. Domácí sice dokázali v polovině třetí patnáctiminutovky snížit kapitánem Ligdou na rozdíl jediné branky. Jenže Havířovu zajistili stav 2:5 Kuhli-Lauenstein a Bakke. Všechny body tak putují do nejmladšího města v republice.

První třetina začala v lehce ospalém tempu. Domácí Zlín měl mírnou převahu a Havířovu se nedařily přihrávky. To se ale změnilo ve třetí minutě, kdy Kalegaris ujel do rychlé kontru, jenže jeho forhend se do branky nevešel. Opět platilo, nedáš, dostaneš. Zlínský Hábl nahrál v páté minutě před branku, kde byl nepokrytý Róbert Turic, který prostřelil Losku, 1:0. Jenže Havíři odpověděli vzápětí. Aktivní Bakke poslal kotouč na pravou stranu, kde se nacházel nepokrytý Erik Fojtík a ten poslal puk přesně k tyčce, 1:1. Tlak hostů byl ale přerušen na dvě minuty po vyloučení právě Fojtíka, ten se poroučel na dvě minuty za držení. Jenže domácí nabídnutou výhodou opovrhli. To tým z nejmladšího města se ve 13. minutě dostal do hubeného vedení. Stiborský poslal puk ze strany do mezikruží. Tam se nacházel nepokrytý Ola Oiseth, jenž poslal černou gumu do rohu zlínské branky, 1:2. Tímto stavem skončila i první perioda.

Ta druhá pokračovala v lehké převaze hostů, kteří byli v roli favorita. Kalegaris se dostal po buly na vrchol pravého kruhu, ale jeho pokus vyrazil Pastucha vyrážečkou do rohu. Pak ale domácí zahrozili Ligdou, ten dostal puk do mezikruží, ale jeho pokus forhendem zřejmě skončil na pravé tyčce branky Losky. No ale to nebylo všechno. Ve 20. minutě totiž havířovský Oiseth dostal puk na osu, vyhnul se svému strážci a pak poslal puk do břevna domácí branky. Po sérii šancí na obou stranách se ale radovali Havíři. Ve 21. minutě Kuhli-Lauenstein ujel ve dvojici do rychlého kontru a touš přihrál na levou stranu. Tam se nacházel nepokrytý Audun Bakke, jenž černou gumu dostal do odkryté části branky, 1:3. Pak nám tempo hry poněkud opadlo a za zmínku stojí šance havířovského hráče, Bakke dostal nabídku na zadní tyčku, ale nedokázal zvednout puk zblízka nad tělo Pastuchy. Druhá perioda skončila poměrem 1:3.

Třetí dějství začalo zvýšenou aktivitou Zlína, domácí se snažili s výsledkem něco udělat. Jenže to bylo bez výraznější šance. No a postupně se nám začala hra kouskovat díky nepřesnostem. Ve 39. minutě byl v tutovce domácích Mach, ale jeho zakončení bylo k nelibosti domácích fanoušků nepřesné. Po vyložené šanci Macha se ale dostal puk na Hábla, ten jej rychle expedoval na levý kruh. Tam byl zcela volný kapitán Zlína Marian Ligda a ten našel svým forhendem roh havířovské branky, 2:3. Drama bylo na světě, jenže pak fauloval Julina a Havíři si zároveň vybrali oddechový čas. Přesilovkou sice hráči z nejmladšího města opovrhli, ale udeřili krátce po ní. Ve 43. minutě se radovali po rychlém kontru. Ingo Kuhli-Lauenstein šel na ose do rychlého kontru. Najel si před gólmana, zamíchal si s pukem a pak jej poslal pod jeho ruku do sítě, 2:4. Zlín otevřel hru ve snaze o snížení, ale ztratil puk. Na pravé straně nabral rychlost Oiseth. Ten pak v pásmu poslal kotouč na pravou stranu, kde jej forhendem Audun Bakke poslal k tyčce, 2:5. Havíři si tak zaslouženě domů plný počet bodů.

Branky a nahrávky: 11. Turic (Hábl), 39. Ligda (Hábl, Mach) – 10. Fojtík (Bakke), 13. Oiseth (Stiborský, Kalegaris), 21. Bakke (Kuhli-Lauenstein), 43. Kuhli-Lauenstein (Bakke, Fojtík), 43. Bakke (Oiseth, Fojtík)

SHK LAPP Zlín: Pastucha – Julina (A), Mach, Hábl – Stodůlka, Máca, Zdražil, Zícha, Ondrák, Turic, Ligda (C), Zubek, Šafařík, Korman.

Parahokej Havířov z.s.: Loska – Kudrna (C), Fojtík, Bakke, Oiseth, Kalegaris, Stiborský, Sobotková, Kuhli-Lauenstein, Rábík, Mlčák, Forgo.

Autor reportáže: Vít Káňa

Motor vzdoroval domácí Spartě

Outsider z jihu Čech naskočil v hlavním městě do utkání fantasticky a na začátku druhé periody vedl, jenže Sparta čtyřmi trefami nakonec vývoj duelu otočila ve svůj prospěch.

Lepší start měli domácí, které poslal po třech minutách hry do vedení Miroslav Novotný. Motor se však z inkasované branky skvěle oklepal a za deset sekund vyrovnal zásluhou Jana Bussmanna. Následně ale Jihočeši nedokázali proměnit dvojnásobnou početní převahu, a tak po patnácti minutách platil stav 1:1.

Ve druhém dějství přišel pro domácí šok, České Budějovice totiž poslal do vedení Alexander Lyngroth. Sparta se však oklepala a zásluhou Miroslava Novotného znovu srovnala krok. Zřejmě rozhodující trefu přidal dvě sekundy před sirénou Lukáš Kapko.

Třetí perioda patřila jedinému střelci, a to Miroslavu Novotnému, jenž zapsal další dva zářezy. Celkově tak zaznamenal čtyři góly a dirigoval otočku Sparty proti Českým Budějovicím, které však v hlavním městě sympaticky vzdorovaly.

Branky a nahrávky: 4. Novotný (Kapko), 24. Novotný (Raul), 30. Kapko (Ohar), 40. Novotný (Krupička), 45. Novotný (Raul) – 4. Bussmann (Zikmund), 21. Lyngroth (Klima)

HC Sparta Praha Sledge: M. Vápenka — J. Raul, J. Zapletal, J. Frolík, J. Krupička — Z. Krupička, L. Kapko, A. Špringlová, A. Ohar, T. Jirsa, M. Novotný, S. Bečvář

Motor sledge České Budějovice: A. Sundt — K. Záluský, P. Běhounek, D. Zajan — V. Mühlhans, A. Lyngroth, M. Zikmund, A. Laibacher, D. Lacko, Z. Klima, J. Rumplík, J. Bussmann

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Sharks odvrátili porážku povedenou otočkou

Poslední zápas základní části obstaral napínavý duel mezi dvěma nejlepšími týmy. Střetli se spolu Mustangové a Karlovy Vary, hosté se sice dostali do dvoubrankového vedení, ale nakonec po povedené otočce slavili Západočeši.

Jako první zahrozili domácí, jenže unikající Michalčín nedokázal zakončit mezi tři tyče, a tak se slova chopili hosté. Svižnou akci zakončil naprosto přesně kanonýr Bernard Hering a poslal tak Mustangy do vedení, které vydrželo až do první přestávky.

Ve druhém dějství navíc po ráně z levého kruhu skóroval Pavel Kubeš a rázem vedli Východočeši rozdílem dvou branek. Za nepříznivého stavu se Karlovy Vary probraly a začaly s nátlakem, který skončil snížením. Po rychlé a nečekané zadovce přebral kotouč Karel Wagner, jenž nejprve položil gólmana Bočka na led, a pak zakončil přesně do sítě.

Sharks zahrozili i ve třetí periodě, jenže řadu příležitostí nevyužili. Na druhé straně se předvedl unikající Bernard Hering, jenže tentokrát zazvonil pouze na horní tyčku. Po pasu Filipa Veselého následně vymetl Radek Zelinka pravou šibenici a bylo vyrovnáno. Vítěznou trefu o chvíli později zaznamenal Filip Veselý, jenž se z mezikruží nemýlil a zařídil tak tři body pro domácí barvy.

Branky a nahrávky: 29. Wágner (Zelinka, Michalčín), 39. Zelinka (Veselý, Sedláček), 42. Veselý (Wágner) – 6. Hering (Kubeš), 22. Kubeš (Doležal)

SKV Sharks Karlovy Vary: Mach – Wágner, Zelinka (C), Haas – Michalčín, Berger, Jeřábek, Veselý (A), Kovářík, Sedláček, Karafiát (A)

SHK Mustangové AUTO IN: Boček – Kubeš (C), Pabst, Doležal (A) – Rennhack, Raška, Michalec, Buhr, Hering, Kořínek, Tereska, Chudomský

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

https://parahockey.cz/liga/zraloci-urvali-s-mustan...