Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
04.11.2020 Jakub Kudláč

Nejistota je nejhorší, rozhodující bude přelom roku, myslí si o restartu ligy Petr Julina

Sledge hokejisté Zlína se naposledy sešli 11. října na tréninku, následně na základě vládních nařízení se sportoviště zcela uzavřela. A jak se zdá, amatérští sportovci ještě nějakou dobu budou mít volno.

"Nepatříme do profesionálního sportu, takže pro nás se ani úterní úpravou toho zákazu nic nemění. Dle aktuálních informací by se tedy nemělo pro nás nic změnit minimálně do 20. listopadu, do kdy teď je platný nouzový stav, jiné informace nemáme," říká úvodem rozhovoru generální manažer Zlína Petr Julina.


Z ligy se zatím stihly odehrát čtyři kola, Zlínští však mají odehrány jen tři duely, neboť zápas s Olomoucí byl z dnes obvyklého důvodu odložen. "Trochu se to dalo tušit, že liga dlouho nebude trvat. Už v září, kdy byl čas LAPP Cupu, který jsme zrušili, jsem si říkal, že to bylo dobré rozhodnutí, protože šlo vidět, jak čísla jdou mílovými kroky nahoru a začínají nápady nějakých restrikcí," sdělil zkušený manažer.


Co však bude, nedokáže odhadnout ani on. Odložený zápas s Havířovem (termín 31. října) zřejmě nebude posledním, co se neodehraje ve stanoveném datu. Názor však na restart ligy, který je v nedohlednu, má však jasný. "Asi jasné je, že zápasy s Pardubicemi a Olomoucí, 21. a 22. listopadu, budou odloženy. Rozhodující bude přelom roku, nejpozději v půli ledna se podle mě musí začít hrát. Navíc musíme myslet i na to, že je třeba před restartem nějaký trénink, hráči nemohou jen tak skočit do zápasů. Budou mít pauzu třeba i tři měsíce, to je skoro jako letní přestávka, po které máte dlouhou více než měsíční přípravu. Jinak je to o zranění a celkově úroveň by nebyla dobrá," pověděl Julina.


Variant, jakými by se liga mohla ubírat, je mnoho. "Nějaká jednání jsou, ale blbé prostě je, že nikdo nezná datum, kdy budeme moct začít. Sice se hlasitě mluví o tom, že třeba mládežnické hokejové soutěže by mohly pokračovat klidně i do června, ve sledge hokeji si ale toto v českých podmínkách nedovedu představit. Navíc na konci dubna má být v Česku mistrovství, nevěřím, že by se liga měla hrát bezprostředně předním i poté."


A varianta, že by výhrou nad Pardubicemi 8:3 10. října skončil letošní ročník? "Nechci si to připustit, ale říkám, pokud na konci ledna se stále nebude hrát, to bude asi konec. Navíc se musí počítat i s tím, že některý tým spadne do karantény, to je další výpadek a to už bude v ten moment v herním systému konečná. Minimálně pro ten daný tým," myslí si Petr Julina.


Nejhorší je podle něj nejistota. "Ohledně všeho. I třeba co se týče dotací. Ty jsou totiž vázané na kalendářní rok. Zatím nejsou informace, že bychom dotace na letošní rok mohli použít i v roce 2021, i když by byly utraceny za to, co se původně mělo stát ve 2020. Metodické pokyny zatím nejsou. Přitom dotace tvoří okolo poloviny našeho rozpočtu, takže jsou to dost významné částky. Ale to není jen problém náš, toto tíží celý sport, který je vázaný na nějaké dotace, my jsme jen kapka v moři. Navíc stále čekáme na vypsání grantu na příští rok," popisuje složité týdny ve sportovním zákulisí generální manažer SHK LAPP Zlín Petr Julina.


MÁTE-LI NĚJAKÉ DOTAZY NA VEDENÍ KLUBU, NEVÁHEJTE VYUŽÍT SEKCI PTEJTE SE - ZDE.